Aktuális híreink

Mi várható idén a gabonapiacon?

2017-02-03

Év eleji piaclatolgatás

Az év eleji meglátások alapján az év első harmadában nem várhatóak komoly mozgások a kukorica árában, és a nagy készletek miatt a feldolgozók részéről sem valószínűsíthető a „szokásosnál” agresszívabb viselkedés. Az idei évben a kalászosok terményárait alapvetően a mindenkori készletek mennyisége, így aktuálisan a készletbőség fogja jellemezni, ami pedig a jelenlegi árszintek stabilizálódását vetíti előre a következő időszakra is. A terméskilátások pozitívak, sem a lokális, sem a globális ellátottságot nem fenyegeti jelen pillanatban semmi, ezért nagy árváltozásokra nem számíthatunk.

A magyar és a nemzetközi piac egy nagyobb árváltozásokkal járó 6-8 esztendőn van túl, viszont az utóbbi 2 évben ezek a kilengések csillapodni látszanak, ami a terményárak viszonylagos évenkénti stabilitását hozhatja magával. A magyar piac kiszolgáltatottsága a forint szempontjából jellemzően magas, mivel a termény, valamint a feldolgozott végtermék ára dollárban, vagy euróban van számon tartva a kereskedőknél és a felhasználóknál is, ezért az aktuális devizaárfolyamok változásai jelentősen befolyásolhatják a terményárakat. Április után komoly szerep jut az időjárás hatásainak is, aminek előrejelzése szinte lehetetlen, és szélsőséges árelmozdulásokat is tud okozni egy-egy negatív vagy pozitív hír a piacon.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy 2016-ban, Magyarországon 2,5 millió tonnával több kukorica került betakarításra, mint az azt megelőző évben, emiatt pedig valószínűleg nem a nagy feldolgozók fogják alakítani az árakat, hanem azok az export szintekhez fognak igazodni. Ez lényeges különbség az előző szezonhoz képest, és valószínűsíthetően komoly átmenő készletek is maradni fognak az országban, ami jó alap lehet a 2017/2018-as kukorica szezonra is. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a tiszapüspöki kukorica-feldolgozó elindulása változtatni fog, elsősorban a keleti piacok helyzetén. Minden gazdaságra befolyással van az előző évi árbevétel, ami meghatározza a következő évi költségvetést, ez a legtöbb esetben a vetésszerkezetben nem jelenik meg, kisebb mértékben már mérhető a vetőmag választásban, viszont a műtrágya, és növényvédőszer-választásra már egyértelműen hatással van.

A cikkhez Elsholtz László és Szépi Gergely terménykereskedők nyújtottak szakmai segítséget.

A cikk megjelent a www.agroinform.hu oldalon is.

További piaci elemzéseket, termény- és input piaci híreket olvashat az iTrigo.hu oldalon.