TRIGO Kft. - 20 éves a TRIGO

Aktuális híreink

Orbán Viktor avatta fel Európa egyik legnagyobb izocukor gyárát

2017-11-24

A tiszapüspöki üzem 1250 új munkahelyet teremt.

Magyar tulajdonú gabonafeldolgozó gyárat avattak október 30-án Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével Tiszapüspökin. A KALL Ingredients Kft. üzeme évente 530 ezer tonna GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel, hulladék keletkezése nélkül. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult, zöldmezős beruházás közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében. A fejlesztés mértékét jellemzi, hogy kimutatható nemzetgazdasági hatással bír.

Az uniós cukorkvóta október 1-i eltörlésével Magyarországon lehetőség nyílt új termelési kapacitások építésére és a mezőgazdasági lehetőségek kihasználására – ezzel a céllal hozták létre a KALL Ingredients Kft.-t is. A vállalkozás többségi tulajdonosa Kárpáti László, a kisebbségi pedig az R-kord Kft. és az Opus Global Nyrt. A teljes egészében magyar tulajdonú iparvállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagokat állít elő, főleg exportra.

A cég 2017. október 30-án avatta fel Tiszapüspökin új izocukor gyárát. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Boldog István, a térség országgyűlési képviselője.

A mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló üzem létrejöttét, mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank mintegy 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez.

Az üzem évente 530 ezer tonna, GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel. Ezzel Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrokat állítanak majd elő, kiváló minőségben, megbízhatóan kiszolgálva a régiós élelmiszeripar igényeit. A zöldmezős beruházásban, az elérhető legjobb technológiával felépült gyár hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az üzemben közel 500 munkahely létesül, és további 750 főt foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.

Az EXIM Bank számításai szerint az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t. A megnövekedett bérjövedelem, profit és fogyasztás után fizetendő adók a költségvetés bevételeit 39,9 milliárd forinttal emelik. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz, melynek 80 százaléka az európai piacokról származik majd. Az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, és teljesítménye az ipar által megtermelt nemzeti össztermék 0,8 százalékát jelenti.

Forrás: KALL Ingredients Kft. sajtóközleménye